ISO 37001 Standardı

ISO 37001 standardı, şirketleri itibarlarını koruma ve geliştirme konusunda destekleyerek paydaşlar, müşteriler, yatırımcılar ve iş ortakları nezdinde güven ortamı oluşmasını sağlar. ISO 37001 yolsuzlukla mücadele yönetim sistemi sayesinde yolsuzlukla mücadeleye olan bağlılığını belgeleyen kuruluşlar, iş dünyasında “rekabet avantajı” elde etmektedir.

ISO 37001 Standardı Nedir?

ISO 37001 standardı, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen Rüşvetle Mücadele Yönetim Sistemleri (ABMS) için uluslararası bir standarttır. ISO 37001 yolsuzlukla mücadele yönetim sisteminin temel amacı; kuruluşların rüşveti tespit etmesine, rüşvete müdahale etmesine, rüşveti önlemesine, etik ve şeffaf iş yürütme taahhüdünü göstermesine yardımcı olmaktır.

ISO 37001 standardı, kuruluşlar için rüşvetle mücadele uygulamaları ve kontrolleri oluşturması, uygulaması, sürdürmesi ve sürekli olarak iyileştirmesi için bir çerçeve sağlar. Yolsuzluk risklerini yönetmek ve bu konuda bir kültür oluşturmak için gerekli olan kontrolleri ve süreçleri tanımlar.

ISO 37001 Standardı Hangi Kurumlar İçin Gereklidir?

ISO 37001 standardı, çeşitli endüstri ve sektörlerdeki her türde ve büyüklükteki şirkete uygulanabilir. Kuruluşlar, yolsuzlukla mücadele yönetim sistemi standardını benimseyerek;

  • Yolsuzlukla mücadelede yapılandırılmış bir yaklaşım oluşturabilir,
  • Rüşvet riskini azaltabilir,
  • Markaya duyulan güveni pekiştirebilir,
  • İtibarlarını koruyabilir ve
  • Etik iş uygulamalarına bağlılıklarını gösterebilirler.

ISO 37001 Yolsuzlukla Mücadele Yönetim Sistemi İçeriği Nedir?

ISO 37001 yolsuzlukla mücadele yönetim sisteminin temel yönleri şunları içerir:

Rüşvetle Mücadele Politikaları

  • Kuruluşların, rüşvete karşı açık bir duruş sergileyen ve etik iş davranışı konusunda rehberlik sağlayan yolsuzlukla mücadele politikaları geliştirmesini ve uygulamasını gerektirir.

Risk Değerlendirmesi

  • Yolsuzluğa karşı potansiyel savunmasızlık alanlarını belirlemek için risk değerlendirmesinin önemini vurgular.
  • Kuruluşların, operasyonları ve iş ilişkileriyle ilişkili rüşvet risklerini değerlendirmelerini teşvik eder.

Önleyici Tedbirler

  • İş ilişkilerinde durum tespiti, iç kontroller ve rüşvet riskleri konusunda farkındalığı artırmaya yönelik eğitim programları gibi yolsuzluğun önlenmesine yönelik bir dizi tedbirin ana hatlarını çizer.

Raporlama ve Soruşturma

  • Şüphelenilen veya tespit edilen rüşvet olaylarının raporlanması ve soruşturulmasına yönelik gereklilikleri belirler.
  • Kuruluşların bu tür vakaları etkili bir şekilde ele almak için prosedürler oluşturmasını gerektirir.

Dokümantasyon ve Kayıtlar

  • Kuruluşların -şeffaflık ve tutarlılığı sağlamak için- rüşvetle mücadele politikaları, prosedürleri ve kayıtları dahil olmak üzere ABMS’leriyle ilgili dokümante edilmiş bilgiler geliştirmelerini gerektirir.

Üçüncü Taraf İlişkileri

  • Tedarikçiler, yükleniciler ve acenteler gibi üçüncü taraf ilişkileriyle ilişkili riskleri ele alır.
  • Kuruluşları bu ilişkilerdeki rüşvet risklerini değerlendirmeye ve azaltmaya teşvik eder.

Yasalara Uygunluk

  • Rüşvetle mücadele yasa ve yönetmeliklerine uyum, ISO 37001 standardının temel bir yönüdür.
  • Kuruluşlar, rüşvetin önlenmesiyle ilgili yasal yükümlülüklerin farkında olmalı ve bunlara uymalıdır.

Yetkinlik ve Eğitim

  • Rüşveti etkili şekilde önleyebilen, tespit edebilen ve rüşvetle mücadele edebilen yetkin personelin önemini vurgular.
  • Kuruluşların yolsuzlukla mücadele çabalarını desteklemek için eğitim ve kaynak sağlamaları teşvik edilir.

Sürekli İyileştirme

  • Rüşvetle mücadele çabalarında sürekli iyileştirme kültürünü teşvik eder.
  • Kuruluşların, gelişen riskleri ve zorlukları ele almak için ABMS’lerini düzenli olarak gözden geçirmeleri ve geliştirmeleri beklenir.

Dış Sertifikasyon

  • Kuruluşlar, standarda uygunluğu doğrulayan akredite üçüncü taraf sertifikasyon kuruluşlarından ISO 37001 sertifikası isteyebilir.
  • Sertifikasyon, paydaşlara yolsuzlukla mücadele yönetim sistemi uygulamalarına yönelik kararlılığı göstermek için kullanılabilir.

Ecozero ile ISO 37001 Standardı Uygulamaları

Ecozero olarak, kurumunuzda ISO 37001 yolsuzlukla mücadele yönetim sistemi standardını uygulamanıza destek olurken aşağıdaki adımları gerçekleştiriyoruz:

1. Aşama – Mevcut Durumun Analizi

Yolsuzlukla mücadele yönetim sistemi uygulamalarının ilk aşaması, mevcut durumun analiz edilmesiyle başlar. Buradaki hedefimiz, hazırlanacak dokümantasyon ve raporların müşteri sahasında kurulacak yönetim sisteminin temel ilkelere uygun olmasıdır. Bunu gerçekleştirebilmek için mevcut durum tespiti detaylı olarak ve dikkatle yapılır.

2. Aşama – Kurum Yönetiminin Sürece Hazırlanması

Kurumun genel politikası içinde önemli bir yeri olan yönetim sistemi politikası ve vizyon/misyon ilkelerinin belirlenmesi, üst yönetimin en karakteristik görevlerinden biridir.

3. Aşama – Çalışanlara Yönelik Eğitimlerin Düzenlenmesi

ISO 37001 yolsuzlukla mücadele yönetim sisteminin, kurum kültürünüzün ayrılmaz bir parçası haline gelmesi önemlidir. Bu bağlamda standardın etkin bir şekilde oluşturulabilmesi ve geliştirilebilmesi için öncelikle mevcut durumun ön değerlendirmesi yapılır. Ardından üst ve orta seviye çalışanlara yönelik sistem eğitimleri düzenlenir.

4. Aşama – Dokümanter Yapının Kurulması

Uygulama projesi süresince ekibimiz, asgaride “yönetim standardınız” açısından izlenmesi gereken yöntemler ve mekanizmalar üzerinde çalışır. Geliştirilen mekanizmaların hem uygulanabilir hem de çalışır hale gelmesi için yönetime “gözetim çalışmaları” ile destek verilir.

5. Aşama – Temsili Saha Tetkiki Yapılması

Süreç içerisinde denetimleriniz öncesi, “saha tetkiki” gerçekleştirilir. Tetkik sonuçlarına göre tespit edilen eksiklikler tamamlanır.

6. Aşama – Kurulum Sonrası Sistem Takibi

Ecozero olarak kurulum sonrasında da “süreçlerin sürdürülebilirliği” için sizinle daima iletişim ve iş birliği halinde oluyoruz. 

Ecozero Desteğiyle Kurumsal Yapınızı Güçlendirin

ISO 37001 Standardı
Yolsuzlukla Mücadele Yönetim Sistemi Standardı

Yolsuzlukla mücadelede proaktif bir yaklaşım benimsemeyi teşvik eden bu standart, kurumsal kültürün pozitif yönde değişmesine de katkıda bulunur. Markanızın güvenilirliğini artıran ve pekiştiren ISO 37001 yolsuzlukla mücadele yönetim sistemi hakkında detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kurumunuza ISO 37001 standardı ilkelerini yerleştirmek için hemen randevu oluşturabilirsiniz.