ISO 22000 Standardı

ISO 22000 standardı, şirketlerin gıda güvenliği risklerini etkin bir şekilde yönetmelerini sağlarken tüketicilere de güvence verir. ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardı, ulusal ve uluslararası mevzuatlara uygunluk anlamına geldiği için şirketlere “rekabet avantajı” da sağlamaktadır. Yönetim sisteminin temel amacı, gıda tedarik zincirinin -birincil üretimden tüketime kadar- güvenliğini sağlamaktır.

ISO 22000 Standardı Nedir?

ISO 22000 standardı, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen Gıda Güvenliği Yönetim Sistemlerine (FSMS) yönelik uluslararası bir standarttır. Gıda zincirindeki tüm kuruluşların, güvenli ürünler üretmek ve tüketicilere sunmak amacıyla uygulayabilecekleri gereksinimleri ve kılavuzları belirler.

ISO 22000 standardı, gıda endüstrisindeki kuruluşların gıda güvenliği yönetim sistemi uygulamalarını;

  • Oluşturmaları,
  • Uygulamaları,
  • Sürdürmeleri ve
  • Sürekli iyileştirmeleri için bir çerçeve sunar.

Gıda güvenliği yönetim sistemi uygulamalarında temel amaç, birincil üretimden tüketime kadar gıda tedarik zincirinin güvenliğini sağlamaktır.

ISO 22000 Standardı Hangi Kurumlar İçin Gereklidir?

ISO 22000 standardı; gıda üretimi, işleme, paketleme/ambalajlama, depolama, taşıma ve dağıtımla ilgili kurum ve kuruluşlar için geçerlidir. Şirketler, bu standardı benimseyerek gıda güvenliği yönetim sistemine dair kapsamlı bir yaklaşım oluşturabilirler. Bu sayede;

  • Gıda kaynaklı tehlikeleri azaltabilir,
  • Tüketici güvenini artırabilir,
  • Güvenli ve yüksek kaliteli ürünler üretebilir ve
  • Bu konudaki kararlılıklarını gösterebilirler.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi İçeriği Nedir?

ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardının temel yönleri şunları içerir:

Tehlike Analizi ve Risk Değerlendirmesi

Kuruluşların;

  • Güvenlik tehlikelerinin kapsamlı analizini yapmasını,
  • İlgili riskleri değerlendirmesini ve
  • Bu tehlikeleri, tedarik zinciri boyunca kontrol etmek için önlemler uygulamasını gerektirir.

Ön Koşul Programları

Güvenliğe yönelik ön koşulları özetler:

  • İyi üretim uygulamaları (GMP’ler),
  • Sanitasyon,
  • Hijyen ve
  • Hijyenik ortamı korumak için gerekli operasyonel programlar gibi.

HACCP İlkeleri

  • Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) ilkelerini içerir.
  • HACCP ilkeleriyle kuruluşların güvenlik tehlikelerini önlemek, ortadan kaldırmak veya azaltmak için gıda üretim sürecindeki kritik kontrol noktalarını belirlemesine olanak tanır.

Dokümantasyon ve Kayıtlar

  • FSMS ile ilgili dokümante edilmiş bilgilerin geliştirilmesini ve sürdürülmesini zorunlu kılar.
  • Bu zorunluluk, izlenebilirliği ve şeffaflığı sağlamaya yönelik prosedürleri, politikaları, kayıtları ve diğer belgeleri içerir.

Yönetimin Taahhüdü

  • Üst yönetimin gıda güvenliğine olan bağlılığını vurgular.
  • Yönetimin liderlik göstermesi ve FSMS’nin etkili bir şekilde uygulanması için gerekli kaynakları sağlaması beklenir.

İletişim ve Eğitim

  • Tedarikçiler, müşteriler ve ilgili diğer paydaşlarla birlikte şirket içinde ve dışında güvenlik konularında etkili iletişimi teşvik eder.
  • Aynı zamanda FSMS uygulamalarında yetkinliğin sağlanması için çalışanların eğitiminin önemi de vurgular.

Sürekli İyileştirme

  • FSMS uygulamalarında sürekli iyileştirme kültürünü teşvik eder.
  • Kuruluşların, ortaya çıkan güvenlik risklerini ve zorluklarını ele almak için FSMS’lerini düzenli olarak gözden geçirmeleri ve geliştirmeleri beklenir.

Yasal Uyumluluk

  • Gıda güvenliğinde yasa, yönetmelik ve standartlara uyum önemli bir unsurudur.
  • Kuruluşlar, FSMS uygulamalarıyla geçerli yasal gerekliliklere uymak zorundadır.

Dış Sertifikasyon

  • Kuruluşlar, standarda uygunluğu doğrulayan akredite üçüncü taraf sertifikasyon kuruluşlarından ISO 22000 sertifikası isteyebilir.
  • Sertifikasyon, müşterilere ve paydaşlara gıda güvenliği taahhüdünü göstermek için kullanılabilir.

Ecozero’nun ISO 22000 Uygulama Süreci

Ecozero olarak, kurumunuza ISO 22000 standardını yerleştirmenize destek olurken aşağıdaki adımları uyguluyoruz:

1. Aşama – Mevcut Durum Analizinin Yapılması

Bu aşamada hedef; mevcut durum tespitinin dikkatle ve detaylı şekilde yapılarak, hazırlanacak dokümantasyon ve raporların müşteri sahasında kurulacak yönetim sisteminin temel ilkelere uygun olmasıdır.

2. Aşama – Kurum Yönetiminin Sürece Hazırlanması

Kurumun genel politikası içinde önemli bir yeri olan yönetim sistemi politikası ve vizyon/misyon ilkelerinin belirlenmesi, üst yönetimin en karakteristik görevlerinden biridir.

3. Aşama – Eğitimlerin Düzenlenmesi

Kurumunuzda ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin etkin bir şekilde oluşturulabilmesi ve geliştirilebilmesi için öncelikle mevcut durumun ön değerlendirmesi yapılır. Ardından üst ve orta seviye çalışanlara yönelik olarak sistem eğitimleri gerçekleştirilir.

4. Aşama – Dokümanter Yapının Kurulması

Proje süresince asgaride “yönetim standardınız” açısından izlenmesi gereken yöntemler ve mekanizmalar üzerinde çalışılır. Bu mekanizmaların uygulanabilir ve çalışır hale gelmesi için “gözetim çalışmaları” ile yönetime destek verilir.

5. Aşama – Temsili Saha Tetkiki Yapılması

Süreç içerisinde denetimleriniz öncesi, “saha tetkiki” gerçekleştirilir. Tetkik sonuçlarına göre tespit edilen eksiklikler tamamlanır.

6. Aşama – Daimî Sistem Takibi

Ecozero olarak birlikte kuracağımız tüm sistemlerinizde, kurulum sonrasında da “süreçlerin sürdürülebilirliği” için sizinle daima iletişim ve iş birliği halinde oluyoruz.  

Markanızı Ecozero ile Güçlendirin

ISO 22000 Standardı

Kurumunuza ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardını uygulamak veya FSMS süreçleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. ISO 22000 standardı ile gıda güvenliği konusundaki taahhüdünü belgeleyen şirketler, piyasada rekabet avantajı sağlamaktadır.