Menülerdeki karbon ayak izi etiketleri, restoran müşterilerini daha iklim dostu yemekler seçmeye teşvik ediyor. Almanya’daki Würzburg Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma; her yemeğin sera gazı emisyonları hakkında renk kodlu bilgiler sağlayan restoranların, müşterilerini daha yeşil seçeneği tercih etmeye itebileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmada, 265 gönüllüye sera gazı emisyonları hakkında bilgilerin yer aldığı 9 menü örneği sunuldu. Gönüllülere; sığır eti (yüksek emisyon), tavuk (orta emisyon) veya falafel (düşük emisyon) ve kuskus salatası sipariş edilebilecekleri söylendi.

Araştırma; etiketler mevcut olduğunda katılımcıların, daha fazla iklim dostu yemekler seçtiğini ve bunun da yemek başına ortalama 200 gram daha az karbona yol açtığını buldu.

Araştırmayı yöneten Dr. Benedikt Seger şunları söyledi: “Çalışmamıza katılanlar, genellikle olduğu gibi et burgeri yerine, menüde standart seçenek olarak sunulduğunda sebzeli burgeri daha sık tercih ettiler. Araştırmadaki katılımcıların tamamının, varsayılanlar veya etiketler nedeniyle et yemeklerinden ve diğer CO2 yoğun yemeklerden vazgeçmediğini düşündüğünüzde, bunlar dikkate değer sonuçlardır.”

Almanya Würzburg Üniversitesi’nde yapılan çalışmanın detaylarına Independent üzerinden göz atabilirsiniz.